Keel Strip – Utvändig kölförstärkning

Nu finns ett riktigt bra aramidband (Kevlar) här på kajaksaker.se. 500 gr/m2. Helt perfekt att använda till utvändig kölförstärkning. Svårt att få tag på om man inte är beredd att köpa ett par hundra meter. Vi har också skrivit ihop en beskrivning på hur man kan gå till väga när man laminerar bandet på kajaken, läs mer. Du hittar bandet här. Några timmar i garaget, sen är det fritt fram för aggressiva landstigningar och isbrytarverksamhet.

15 thoughts on “Keel Strip – Utvändig kölförstärkning

  1. Hej igen! Tänkte beställa en aluminiumroller men vad ska man köpa? Tvärrillad eller långrillad fanns det visst.

    Tack

    1. Hej Erik

      Tvärrillade aluminiumrollers rullar ”mjukare” och är tänkta för riktigt tunna vävar och lättflytande harts. Eftersom rillorna går i rollerns riktning så rullar dom mjukt utan att skapa dragningar i väven.
      Långrillade rollers är absolut mest allround och fungerar med nästan alla vävar och harts. Eftersom rillorna går tvärs rollerns riktning ger rollern en lätt ”knackande” vilket effektivt tar luften ut laminatet. Anpassa trycket och farten när du rollar om du märker att väven drar sig.
      Om man rollar ett vävt band som i exemplet med kölförstärkning så är det ingen risk att bandet/väven drar sig. Kör långrillad roller!
      /Göran, kajaksaker.se

  2. Fick några frågor apropå laminering av kölremsa. Svaren kan kanske vara användbara för fler som står i begrepp att sätta tänderna i sin kajak.

    1. Spelar det någon roll om jag kör polyester eller epoxy? Jag har läst skillnader och vad som fäster på vad osv. Att jag frågar är för att polyestern verkar vara ganska mycket billigare.

    Du kan köra vilket som på en polyesterkajak. En högre grad harts biter alltid i en lägre. Så epoxy på polyester eller polyester på polyester går fint. Polyester på epoxy däremot biter inte. Vinylester eller epoxy har bättre mekaniska egenskaper än polyester. Epoxy är överlägset starkast, men 4ggr så dyr som polyester. Epoxy är också låg vattenabsorbtion, men kajaker är ju mer på land än vatten så det spelar mindre roll i detta fallet. Om man dessutom förseglar med en topcoat spelar det ju ingen roll. Sammantaget tycker jag polyester har fullt tillräcklig hållfasthet för det här ändamålet och dessutom till låg kostnad.

    2. Tror du att Biltemas polyester funkar? http://biltema.se/Bat/Kemikalier/Polyester-och-Epoxi/Polyester/

    Polyester finns i hundratals kvalitéer för olika applikationer och olika krav på egenskaper. Egenskaperna varierar regält i kombination med olika fiber och lamineringstekniker. I handeln förekommer ofta ganska enkla polyester, men de räcker mer än väl kvalitetsmässigt för att t.ex. lappa och laga fritidsbåtar, bygga baslåda till en Toyota Celica eller lägga en kölförstärkning på en kajak. Ska man bygga en lätt, stark, styv kajak från grunden, då är det förstås en annan sak. Jag har tyvärr inget att säga om Biltemas polyester. Men, jag gissar att den nog skulle göra jobbet.

    3. Hur mycket går det åt? När jag räknade på epoxi tänkte jag 500g.

    Ja du. Jag har laminerat ganska många kölremsor, men jag har alltid haft polyester och gelcoat stående så jag har aldrig mätt upp eller riskerat att ha för lite. Har ärligt talat ganska dålig uppfattning om åtgång. Men, 500g torde räcka väl.

    3. Går det att färga även polyestern så man kan skippa gel- och topcoat?

    Det finns färgpasta för polyster. Jag har aldrig använt det, men jag har förstått att andra färger än vit och svart är svåra att få fina. Vet inte om de blir flammiga eller vad som ställer till det. Men, vitt eller svart till en kölremsa borde funka. Spar lite vikt att inte måla remsan. Gelcoat är dock inte bara till för att sätta färg på laminatet. Gelcoaten utgör skydd mot sol, vatten och mekaniskt slitage. Jag brukar måla för att få en slät, mjuk yta. Hartsen fyller ju inte vävens struktur (gör den det har man för blött laminat!). Jag vet att jag alldeles nyss skrev att vattenskydd inte spelar någon roll på en kajak som är mer på land än i vattnet, så ok då, det är kanske mest estetiskt och sol/mekaniskt skydd. Men, inte desto mindre viktigt. En omålad remsa av infärgad harts skulle alldeles säkert upplevas som rå och vass när man ex bär kajaken eller korsar den över en annan kajak för att tömma brunnen ute på vattnet.

    /Göran, kajaksaker.se

  3. Hej igen

    Har lagt en remsa nu och väntar på att måla sista lagret färg. Grymt!

    Dök dock upp en fundering under vägen. När jag skulle slipa av remsan innan målningen så fransade sig kanterna ganska mycket. Tänkte att det kunde bero på att jag inte riktigt lyckats väta ur remsan? Jag visste inte hur mycket polyester det skulle gå åt så jag blandade till 250g och det räckte gott för mig. Då kunde jag gå över remsan 3ggr i en följd och hade fortfarande polyester kvar. Jag lät polyestern härda dryga halvdygnet innan jag slipade.

    Skulle köpa gelcoat men tyvärr var det slut hos lokala båthandlaren. Var så ivrig att göra färdigt så jag tog International Perfection (2-komp. poly.) som jag hade hemma. Blandade i microbalonger för att göra det lite tjockare men den täcker fortfarande lite kasst. Skulle nog beställt gelcoat istället.

    //Erik

    1. Hej Erik

      Kul att det blev lyckat!

      Sorry, det borde stå i artikeln att det är i princip omöjligt att slipa av aramidfiber (kevlar). Om du behövde kapa till längden på remsan du köpte, har du säkert märk hur tjurig aramidfibern är att kapa. Bifogar en bild på den lilla nätta saxen jag klipper med. Om man har laminerat med glasfiber och slipar efteråt så slipar man bort polyestern/epoxyn och med den eventuell glasfiber. Har man däremot laminerat med aramid så slipar man bort polyestern/epoxyn men icke fibern. Även om man vätt igenom mattan/remsan så slipar man i princip bort hartsen från fibern utan att den går av. Detta dels för att vidhäftningen mellan aramid och polyester/epoxy är sämre än mellan glasfiber/kolfiber och polyester/epoxy, men också just för att aramiden har så extremt hög slitstyrka. Resultatet blir en slät yta med mjuka, ”luddiga” aramidfibrer som sticker upp. Man undviker detta genom att slipa aramid varsamt, eller inte alls. Har man fått strån som står upp, kan man eventuellt snygga till det genom att ”pensla ner dom” med ett tunt lager polyester/epoxy eller med första gelcoatstrykningen.

      Polyuretanbaserade lackfärger är riktigt slitstarka, vilket borde vara kanon för en kölremsa. Men jag är lite osäker på polyuretanets vidhäftning mot polyester. Jag har någon gång experimenterat med polyuretanbaserad gelcoat som slitlager på en kajakköl, och då vet jag att tillverkaren rekommenderade en tunn epoxystrykning som primer, just för att säkerställa vidhäftningen (epoxyn biter i polyestern och polyuretanet i epoxyn). Det var nog iofs så att tillverkaren av polyuretanet ville försäkra sig om 110% resultat med sin produkt. Säkert har lacken en fullt tillfredställande vidhäftning för en köremsa.

      Jag kan tänka mig att poluretanlacken inte täcker som en gelcoat, även om du blandar i microballonger. Men, en till strykning borde göra susen. Jag har fått bäst resultat de gånger jag använt gecoat i penselkvalité (lite tjockare än för spruta) och blandat i talk.

      /Göran, kajaksaker.se

  4. Hm, ytterligare en fråga.

    Hur får man tag på nya och mindre SKIM KAYAKS dekaler? Inte så kul att paddla runt i en IM KAYAKS/SKIM KAYA 🙂

    Tack

    1. Hej Daniel!
      Nej, min erfarenhet är att det inte spelar någon större roll. En för bred rondell kan bli lite klumpig att använda och det kan stänka lite mer utanför maskeringen, men övriga resultatet går att få likvärt!

      /Fredrik, kajaksaker.se

      1. Hej!
        Tack för svaret! Jag glömde fråga om lämplig kornstorlek/grovlek på slipmaterialet.
        mvh
        Daniel

        1. Hej Daniel!
          Ursäkta sent svar! Jag brukar använda 80-120 i grovlek då jag ska rugga upp området innan laminering. Det viktiga är att du får slipat bort den blanka ytan för vaxet från topcoaten ligger för att limmet ska fästa!

          Hälsningar
          Fredrik, kajaksaker.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *