Vi har så sakta rullat in i skärgårdens lågsäsong, temperaturerna sjunker och båttrafiken har skingrat sig. Många väljer att lägga paddeln på hyllan när de varma sommardagarna gått till ända medan andra med förväntansfulla ögon ser möjligheterna i den lugna säsongen som hägrar. Tänk att få en dag på ett stilla vatten i den krispiga höstluften utan några bullriga vattenskotrar i bakgrunden? Vilket njut!
Vad ska man då göra för att inte gå miste om de krispiga höstdagarna? Jag tänkte att vi skulle ta upp ett par grejer att tänka på om du vill förlänga din paddelsäsong.
ANPASSA DIN KLÄDSEL
Med höstens lägre luft- och vattentemperaturer behöver man fundera lite på vilken klädsel som kommer lämpa sig för paddeldagen. Trots att det kanske är blå himmel och höstsolen värmer gott kan det ändå snabbt bli väldigt kallt om det till exempel börjar blåsa eller om man blir blöt.
HANDSKAR/POGIES
Inför en dag på vattnet från första oktober och framåt tar jag alltid med ett par handskar eller pogies i neopren.
Neoprenhandskar kommer ofta i en rad olika varianter och tjocklekar. Jag upplever att jag klarar mig långt på mina 1 mm-handskar, men vet man att man är frusen eller ska paddla även in i vintern så kan ett par tjockare vara aktuellt. Viktigt att tänka på är att skaffa ett par handskar som är tänkt för paddling, och därmed har grepp i handflatan. Det finns varianter för simning och dykning som inte har någon grepp-yta och då är det omöjligt att hålla ordentligt i paddeln.
Pogies är ett varmt och gott alternativ eller komplement till handskarna. Med ett par pogies har man bra kontakt med paddeln medan man är skyddad från de yttre omständigheterna. En favorit från vår sida är de nyinkomna NRS Mambas. Att tänka på med pogies är dock att om du skulle hamna i vattnet och släppa ditt ”normala” paddelgrepp så är ju händerna direkt exponerade för vatten och vind.
MÖSSA/BALACLAVA
En ordentlig huvudbonad kan vara en bra investering inför kyliga höstdagar. I många lägen kan det funka fint med en varm och go mössa som sitter åt ordentligt. Vi vill ju inte bli av med den om det kommer en vindpust. Ett annat alternativ är att använda en balaclava. Balaclavorna finns även de i olika varianter, t.ex. neopren och aquatherm, och de sluter om ordentligt runt öronen och ner över halsen. En fördel med att äga en balaclava kan också vara att den kan komma till användning vid rollträning eller surf.
TORRDRÄKT…VÅTDRÄKT…ELLER INGEN ALLS?
Den stora frågan som många ställer sig är ”Är det värt att ha en torrdräkt?”, och mitt svar på det skulle vara att – det beror på. Torrdräkten är en säkerhetsåtgärd som gör att många upplever att de kan slappna av i kajaken. De har torrdräkten på, den är varm och go från vind och regn, och om man skulle hamna i vattnet när det är kallt, så kommer man inte bli blöt ända in på kroppen. Det kan alltså tillföra mycket bekvämlighet samtidigt som man rustar sig riktigt ordentligt säkerhetsmässigt.
Torrdräkten är dock en dyrare investering, och för viss typ av paddling kan den definitivt kännas överflödig. Om du vet med dig du är trygg i kajaken och den höstpaddling du kommer göra endast är på lugna dagar och längst med sträckor relativt nära land, ja, då räcker det säkert med att du bylsar på dig ordentligt och har en bra skaljacka/paddeljacka som yttersta lager. När det kommer till vinterpaddling ser jag torrdräkten som en nödvändig säkerhetsåtgärd.
Befinner du dig i ett mellanläge kan eventuellt en våtdräkt som ett av dina kroppslager vara till hjälp. Det kommer värma gott ovan vattnet och även ge visst skydd mot kylan om du skulle tippa i vattnet. Blir man av någon anledning liggande i vattnet kommer det dock kännas ordentligt kallt ganska snabbt även med våtdräkt på.
Att se till att man har bra lager på lager-kläder under sitt ytterskal är en väsentlig del i att hålla sig varm på vattnet. Jag skulle rekommendera ullmaterial allra närmast kroppen och på fötterna. Blir du lite fuktig av svett, med eller utan torrdräkt, så värmer ditt ull-lager ändå medan t.ex. ett bomullslager kommer kyla ner dig.
JUSTERA PACKNINGEN
I stort sett kan man väl säga att packlistan är densamma för en sommardag på vattnet som en höstdag. Däremot skulle jag addera några ytterligare prylar under den kyligare säsongen.
Ett torrt ombyte, som kan göra mig helt torr inifrån och ut – uppifrån och ner, följer alltid med på tur oavsett årstid, men under hösten kanske jag skulle kosta på mig att packa med dubbelt upp. Om inte hela ombytet x2 så åtminstone några extra lager till överkroppen.
En viktig säkerhetsåtgärd och komfortfråga under hösten – medtag termos med varm dryck, eventuellt till och med flera! Jag skulle inte vara blyg för att packa tre stycken – en med varmt vatten, en med varm dryck som t.ex. te, kaffe, nyponsoppa samt en mattermos för att kunna få en varm måltid utan att behöva dona med köket om man inte har lust till det.
Med tanke på att vi också rört oss in i den mörkare tiden på året skulle jag dessutom preppa för att kunna synas i mörkret. Skulle det nu vara så att vi av någon anledning blir försenade på vattnet, så har vi mycket färre timmar dagsljus att spela på. Se därför till att få med en eller två pannlampor, så att du syns men också har möjlighet att se något om mörkret faller. Kanske har du någon liten lampa som kan sitta på flytvästen också?
RUSTA KAJAKEN
Ytterligare en åtgärd för att göra höstpaddlingen så säker som möjligt är att göra även kajaken mörkerredo. Som tidigare nämnt har vi färre dagsljustimmar att jobba med under hösten och risken finns alltid att man inte hinner tillbaka innan skymningen faller.
Ett bra sätt att mörkerpreppa kajaken är att förse den och din paddel med några reflekterande ytor. Man kan t.ex. byta ut däckslinor mot den varianten med reflex i, eller sätta på reflekterande däckslin-skydd på linorna. Det finns även reflex-tejp och reflexark man kan klistra på önskade ytor, på kajaken eller på paddelbladet.
En bra kajak-lanterna kan också vara en klok investering.
TURPLANERING
Med kyligare säsong tilltar vikten av att hålla kolla på väderprognoser för din tänka paddeltur. Konsekvenserna av att bli försenad, eller hamna i en vädersituation du inte räknat med, blir större ju kallare temperaturer vi rör oss i. Tips är därför att vara extra noga med planeringen vid höstpaddling.
Tänk igenom ordentligt den rutt du vill göra, hur terrängen ser ut för den sträckan och vilken distans som känns rimlig. Det kan vara en god idé att komma igång tidigt, med tanke på att vi inte har lika mycket dagsljus att räkna med jämfört med sommarhalvåret, och anpassa distansen efter tidsspannet och inte efter hur långt du ”brukar” hinna på en dag.
Sååå, vad väntar ni nu på!? Samla ihop prylarna, klä på er varmt, packa kajaken och ut och njut!!