Bogsersystem – behöver jag det, och hur ska jag välja?

Ja, vet ni vad, låt oss prata om ytterligare en säkerhetspryl som brukar talas om – bogsersystemet. Det finns en rad olika varianter ute på marknaden, så som t.ex. korta kontakt-linor, midjebälten, däcksmonterade system och kastlinor. Jag har tänkt att vi ska bena lite i de olika modellerna, hur man kan tänka kring dem och vad som passar bäst till vad.

Behöver jag ett bogsersystem?

Ett bogsersystem kan nog för många nya paddlare kännas som en pryl man satsar på när man har blivit en erfaren och ”häftig” paddlare. Att det är en pryl som passar sig för avancerade paddelförhållanden och som inte fyller någon riktig funktion på de mer sansade njutar-turerna. Det där resonemanget är väl inte 100% fel egentligen, men jag anser att det är inte heller är 100% korrekt. Även om det är så att det finns mer avancerad paddling, så som forspaddling, surf eller rock hopping, som definitivt kräver ett bra system för bogsering och räddning, så betyder inte det att det är enda gången en bogserlina kan komma väl till pass.

Föreställ dig att du och dina två bästa paddelkompisar ska ut på en två-dagars tur till ett ensligt ytterskär. Väderprognosen säger strålande sol och vindstilla i flera dagar, helt perfekta förhållanden! Kajakerna är packade och redo, och ni ger ut och får 6 fantastiska timmar på vattnet. Tältet åker upp på en nästan perfekt platt klippa och ni får avnjuta en magisk solnedgång. Natten går, morgonen gryr och det tycks bli ytterligare en paddeldag i strålande sol. Ni mår alla tre bra, men din ena kompis har lite känning i en axel efter att ha sovit i en konstig ställning. Vinden tycks ha tilltagit lite, inte så att det besvärar er direkt, men det kommer bli 3-4 m/s motvind på vägen tillbaka. Ni börjar på dagens paddling och ja, man känner minsann av motvinden lite granna. Efter ett par timmar börjar din kompis påpeka att de blir mer och mer besvärade av den där axeln som gjorde ont i morse. Istället för att bara kännas lite obekvämt har det utvecklats till något som känns jobbigt i nästan varje paddeltag. Ni befinner er fortfarande ett par timmar från bilarna, vinden blir inte värre men tycks inte heller lätta. Du och din friska kompis känner er starka, och ja, det hade egentligen bara varit perfekt om ni hade haft med något för att kunna ge er skadade kompis draghjälp……..Ett bogsersystem kanske?

Okej, men vad ska jag välja då?

Precis som med alla annan utrustning så finns det även inom bogsersystem en hel drös med olika modeller, varianter och funktioner att välja mellan. Vi kommer nu främst prata om skillnaderna mellan korta linor, t.ex. ”Contact Tows” eller ”Cow Tails”, midjebälten med längre linor samt kastlinor.

Kort bogserlina – 1,5-2 meter

En kort bogserlina kan vara till stor hjälp vid korta, snabba bogseringar som ut från ett osäkert klipparti eller för transportera en paddlare till sin tappade paddel. Skulle man finna sig i en situation där man behöver bogsera ett ekipage av flera kajaker funkar de korta linorna bra för att flotta ihop kajaker så att de inte glider isär eller välter. Man kan använda sig både av statiska och dynamiska linor, men förmodligen föredrar man den ena framför den andra beroende på vad man är ute efter. Vanligtvis kopplar man sin korta bogserlina kring däckslinorna på däck framför sittbrunnen, och utgår sedan därifrån vid användning.
Hos NorthWater hittar vi bland annat två olika varianter på statiska korta linor: CONTACT TOW och U-LINK CONTACT. Dessa två är utformade på lite olika sätt, med olika typer av lina och på U-link-modellen har de tydliggjort linans olika användningsområden med t.ex. ett steg för ”stigbygel”-funktion och ett klickspänne för lätt hantering.
Hos HF hittar vi bland annat en dynamisk lina, den och liknande linor, kallas för COW TAIL. En cow tail är ofta snäppet kortare än de statiska linorna och används mycket i forspaddlingssammanhang. I forspaddling kopplar man gärna en cowtail till sin flytväst för att ha den lättillgänglig ifall man behöver samla in en tom kajak eller en kompis som simmar i forsen. En kort dynamisk lina kan också leverera utmärkt som dynamisk del i ett längre statiskt bogsersystem.

Lång bogserlina – 10-15 meter

Det är den här typen av bogsersystem man använder sig av om man ska bogsera en längre sträcka, eller behöver ha distans till den som bogseras. Generellt brukar man säga att ett sådant system bör vara 10-15 meter långt, med en kortare dynamisk del samt att det finns någon typ av snabbutlösning ifall den som bogserar snabbt och överraskande behöver koppla loss sig från den som bogseras. Skulle behovet av en bogsering uppkomma en solig dag på plattvatten, ja, då kan man väl i princip ha den släpande kajaken så nära som 1 meter bakom den bogserande. En lina på 5 meter skulle kunna tyckas vara alldeles tillräckligt då. Befinner man sig däremot i en situation där man

behöver bogsera i grövre sjö, eller surf, och det finns risk att den släpande kajaken åker ifatt den bogserande kajaken, då behöver man se till att man kan hålla åtminstone ett par kajaklängders avstånd. Det är bra om kajakerna kan ligga i samma fas i vågorna, annars blir bogseringen väldigt ryckig. Med ett bogsersystem på 10-15 meter har du betydligt mer flexibilitet, du kan själv avgöra om du behöver en lång eller kort lina beroende på hur förhållanden ser ut.  Det vanligaste är att bogserlinan förvaras i en liten väska spänd runt midjan på paddlaren, men det finns även varianter där man monterar bogsersystemet på kajakens däck. De som föredrar ett däcksmonterat bogsersystem menar ofta att det är obekvämt att få bogserdraget på kroppen och därför hellre tar draget från däck. De som föredrar att ha bogsersystemet runt midjan menar ofta att det inte alls känns särskilt obekvämt att få draget i midjan och att man är betydligt mer flexibel i sin bogsering eftersom man lätt kan lämna över systemet till en paddelkompis om man behöver bytas av. Något som kan vara värt att ha med i valet av bogsersystem är huruvida du gillar midjebältets packpåse. Att påsens öppning är så pass stor att du med kalla händer kan packa ner en blöt lina brukar vara att föredra.

 

Nedan hittar vi några av de bogsersystem i midjebälte som NorthWater erbjuder:

NANO TOW LINE – En 9 meters lina, med en mindre karbinhake som saknar dynamisk stötdämpning och karbinflöte. Det här är en modell för den som önskar ett enklare system för rekreationspaddling.

 

 

 

SEA TEC TOW LINE – En 10 meters lina, med flyttbar dynamisk stötdämpning, stor karbinhake samt karbinflöte. Systemet är utvecklat i samarbete med flera Level 5 BCU Instruktörer och lämpar sig väl för bogsering av en eller flera kajaker i både lugna och stökiga förhållanden.

 

 

DYNAMIC TOW LINE BASIC – En 15 meters lina, utan dynamisk stötdämpning, med en mindre karbinhake och karbinflöte. Systemet lämpar sig för bogsering av en eller flera kajaker i både lugna och stökiga förhållanden.

 

 

DYNAMIC TOW LINE 50 – En 15 meters lina, med flyttbar dynamisk stötdämpning, stor karbinhake samt karbinflöte. Systemet lämpar sig för bogsering av en eller flera kajaker i både lugna och stökiga förhållanden.

 

 

 

Kastlina

Den här typen av bogserlinor hittar vi ofta i paddelsammanhang där man som räddare inte kan ta sig till den som behöver räddas. Det kan gälla t.ex. räddningar i fors, tidvattensituationer eller rock hopping. Tanken med en kastlina är då att du som räddare kan placera dig utom fara, kasta in en lina som simmaren kan ta fatt i så att du som räddare kan dra ut dem ur den osäkra situationen. Det finns bogser-modeller som lätt konverteras från midjebälte till kastlina och som därför kan lämpa sig bra i sammanhang där både kasträddning eller bogsering längre sträckor kan bli aktuellt.

Nedan hittar vi några av de kastlinor som HF erbjuder:

 

LITTLE FISH – En 9 meters lina i 19 cm hög påse med lätthanterlig tryckknapp. Hällor på baksidan av påsen gör det möjligt att fästa den i ett bälte. Lämpar sig för situationer där man klarar sig med en kort kastlina.

 

 

WEASEL – En 18 meters lina i 30 cm hög påse med justerbar grepp-ögla på utsidans botten.
Påsen försluts med rem och lätthanterlig tryckknapp. Hälla på baksidan av påsen gör det möjligt att fästa den i ett bälte. Lämpar sig för forspaddling.

 


THROW TOW
– En 15 meters lina utan dynamisk stötdämpning, med stor karbin, i 28 cm hög påse som försluts med kraftig dragsko. Systemet är utformat för att kunna konvertera från kastlina till midjebälte eller tvärtom, och midjebälte med snabbutlösning medföljer. Tanken bakom detta kombinationssystem är att havspaddlarens utrustningslista ska kunna bantas ner genom att man har ett bogsersystem som lämpar sig för långpaddlingen likväl som lek vid klippor.

 

 

Blev ni lite klokare? Jag hoppas det! Det viktigaste av allt är att när du väl införskaffat dig ett bogsersystem, se till att bekanta dig med det ordentligt innan du tar med det ut på vattnet. Prylar i all ära, men kan man inte använda dem korrekt, ja, då gör de ju ingen nytta.