Egentligen är det lite svårt att skriva ett inlägg om vilken säkerhetsutrustning man bör ta med sig på en paddeltur, eftersom det allra mesta man har med är just av säkerhetsskäl. Flytväst och torrdräkt på kroppen, flottör och pump på däck, mat i magen och extrakläder i vattentät packpåse gör alla turen trevligare, men det är framförallt för säkerhetens skull som vi ser till att ha det med oss. Men det är också viktigt att komma till den insikten – varför tar vi med oss det, och vad kan konsekvenserna bli om vi skulle glömma? Det tankesättet utvecklar både oss som personer och vårt säkerhetstänk.
Flytväst & torr-/våtdräkt
De allra flesta får lära sig redan i tidig ålder att flytvästen ska på när man befinner sig på vattnet, och det finns en anledning till att den ses som den viktigaste säkerhetsutrustningen. I de allra flesta fallen där personer har hamnat i kallt vatten har de dött av drunkning, och inte av hypotermi (nedkylning), enligt en studie utförd i Finland som du hittar här. Detta visar på att flytvästen verkligen kan rädda liv.
Även torrdräkt är viktigt att ha, i alla fall om du inte bara paddlar i en soluppvärmd sjö under årets varmaste månader. Om man hamnar i vattnet är det viktigt att kunna skydda sig från det, då vatten leder bort kroppsvärme 25 gånger mer effektivt än luft. Här kan du läsa mer om nedkylning. Ett eller flera underställ, helst i ull, är bra att ha på under för att hålla värmen, och sätt gärna på dig en huva i neopren också! Om du inte har tillgång till torrdräkt går en våtdräkt också bra att paddla i, men håller inte kroppsvärmen lika bra som torrdräkten. Våtdräktens funktion är att ta in vatten i materialet, men inte mer än att det snabbt kan värmas upp av kroppsvärmen.
Pump & flottör
Av precis samma anledning – att vatten leder bort kroppsvärme så mycket bättre än fukt – är det alltid en bra idé att ha med sig en pump och flottör på däck. Flottören är en uppblåsbar ”påse” som du trär över paddelbladet och blåser upp, vilken då fungerar som en extra flytpunkt. Den kan vara ovärderlig hjälp om man behöver ta sig upp i kajaken igen efter att ha kapsejsat, speciellt om det går vågor eller kajaken är fylld med vatten, vilket gör det hela mer instabilt. När du så har tagit dig upp i kajaken används pumpen för att pumpa ut det vatten som man inte lyckats tömma ut under sin självräddning.
Däcksluckor och andra saker som gör din kajak sjöduglig
En sak som man sällan tänker på som en säkerhetspryl, utan snarare en bekvämlighet, är de luckor som täcker skotten på kajaken. Men dessa är i allra högsta grad där för din säkerhet: om de inte skulle finnas så skulle kajaken lätt bli vattenfylld av vågor, vid kantning eller kapsejsning, och den skulle sakna den flytkraft som är så viktig. Sen att man kan packa alla sina prylar i luckorna är ju en bra bonus!
Se också till att den kajak du paddlar har fasta däckslinor samt handtag i för och akter att kunna ta tag i vid räddning.
Extra kläder, mat, vatten & första hjälpen
Vad är det man vill komma ihåg att packa i dessa behändiga skott då? Först och främst extra kläder, gärna lite varmare sådana som kan värma dig ordentligt om du fallit i vattnet. Då är första prio så fort man är tillbaka i kajaken att ta sig till närmsta land och klä på sig torrt ombyte för att förhindra nedkylning, såvida du inte har på dig torrdräkt. Även mat och dryck är alltid bra att ha med sig, om turen skulle ta längre tid än du planerat. Det behöver såklart inte vara någon trerätters lunch – en energibar och en flaska vatten räcker bra vid kortare turer. Är det ruggigt eller lite svalare väder är en termos med något varmt att dricka, gärna något sött såsom varm saft, alltid bra att ha med sig då kroppen får både vätska, värme och energi i ett.
Ett första hjälpen ska också alltid med. Oavsett hur litet eller stort äventyr du ska ut på kan olyckan vara framme, och om du har ett färdigpackat första hjälpen hemma är det lätt att ta med så fort paddeln ska rastas. Är du osäker på vad som bör ingå i ett första hjälpen så finns många bra listor med förslag på innehåll på internet!
Karta & kompass
Även om du kan hemmavattnen som din egen bakficka bör karta och kompass alltid, alltid följa med! Man vet aldrig när dimman drar in, eller man vill ta en annan rutt än man planerat. Ska du ut på en längre tur, eller är ovan vid området, kan även en GPS vara en extra trygghet. Se bara till att du vet hur man använder grejerna, de gör ingen nytta annars!
Kommunikation – telefon & visselpipa
I en nödsituation är det viktigt att kunna kommunicera med sin omgivning. En fulladdad mobiltelefon i vattentätt fodral är otroligt viktigt för att kunna larma. Se till att du kan använda telefonen genom fodralet, så du kan ringa på hjälp även om du ligger i vattnet. En visselpipa på flytvästen är också bra att ha för att kunna göra dig hörd på närmare håll även om det blåser.
Mörker: pannlampa, reflexer & lanterna
Om du ska paddla i mörker är det såklart en del till att tänka på. Att kunna bli sedd på vattnet är viktigt båda för din och andras säkerhet. Läs gärna vårt tidigare inlägg om just mörkerpaddling här!
Naturligtvis hjälper inte grejerna om man inte lärt sig att använda dem på rätt sätt! Se därför till att du gjort dina övningar på flottöruppgång, vet vad ditt första hjälpen innehåller och vet hur man använder karta och kompass, så blir kajakturen inte bara trevlig, utan säker också!